4. Toetsafname

Het gemak bij het afnemen

Eén van de voordelen van digitaal toetsen is het gemak bij het afnemen. Toetsen of examineren is niet meer gebonden aan tijd en plaats, en ook volume is geen probleem meer.

 

Kandidaten invoeren en bewerken

De kandidatenlijst is handmatig in te voeren, als csv-bestand te importeren of geautomatiseerd in te lezen vanuit het studentadministratiesysteem. Kies voor de werkwijze die het best past bij het volume. Na het importeren kunnen de kandidaten worden gekoppeld aan een specifieke toets of afnamemoment, individueel of per groep.

Starttijd en duur

Een toets kan een vastgestelde begin- en eindtijd krijgen. Mocht er aanleiding voor zijn, dan kan er ad hoc extra tijd worden gegeven aan een geselecteerde groep kandidaten. Ook het aantal keren dat een kandidaat de toets kan maken is instelbaar. Standaard staat dit op 1.

Skins

De gebruiker kan aan een toets meer skins koppelen. Hierdoor kan de kandidaat de lay-out kiezen die hij het prettigst vindt. Kandidaten met kleurenblindheid of dyslexie worden zo niet benadeeld. De skins variëren in achtergrond, kleurgebruik, lettertype en lettergrootte. Er zijn templateskins beschikbaar, maar u kunt uiteraard ook uw eigen huisstijlskin laten ontwerpen.

Digitale toets op papier afnemen; print en scan

Als er geen mogelijkheid is om digitaal af te nemen, maar de toets wel in TestVision is ontwikkeld, dan kan de afname op papier worden gedaan.

De toets met antwoord- en sleutelformulier, kandidaatgegevens en toets-ID wordt geprint.
Na de afname worden de documenten gescand, ingelezen en automatisch beoordeeld in TestVision. Inlezen kan ook met formulieren met open vragen. Deze worden samen met de eventuele aantekeningen geüpload en daarna handmatig beoordeeld in TestVision.

 

Beveiliging en monitoring

Beveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid van de leverancier en de gebruiker.

TestVision neemt de beveiliging en de monitoring ‘achter de schermen’ voor haar rekening, zoals:

  • Directe opslag van de antwoorden op de server, zodat bij stroomuitval of een haperende internetverbinding geen toetsdata verloren gaan. Na opnieuw opstarten en aanmelden, gaat de kandidaat verder waar hij was gebleven.
  • Backupprocedures zorgen ervoor dat uw data niet verloren gaan door calamiteiten.
  • Installatie van de beschikbare beveiligingsupdates.
  • Bescherming tegen DDos aanvallen.
  • Monitoring van de beschikbaarheid, de performance en de foutloze werking van TestVision.

Daarnaast zijn er beveiligingsmaatregelen die u als gebruiker of als organisatie kunt nemen:

  • Afnamewachtwoord en IP-controle, die voorkomen dat de kandidaat te vroeg of vanaf een ongeoorloofde locatie aan de toets begint.
  • Aanmelden met een unieke naam en/of inlogcode in de vorm van tickets, waarbij de kandidaat een eenmalig ticketnummer en wachtwoord krijgt voor één specifieke toets.
  • De statusmonitor voor de surveillant met de voortgang van elke kandidaat. Afwijkingen, zoals twee keer aanmelden, worden direct zichtbaar.
  • De secure browser waarmee de kandidaat uitsluitend TestVision kan gebruiken op zijn computer. Als hulpprogramma’s of bepaalde websites nodig zijn om de toets te maken, dan wordt dat van tevoren ingesteld (‘whitelisting’). TestVision heeft een ingebouwde koppeling met Safe Exam Browser, maar u kunt ook uw eigen secure browser gebruiken.

Terug naar Toetscyclus

Ga naar fase 5 Beoordeling en analyse